

LSHTM-WHO Short Course on Global Adolescent Health,

17th - 28th June 2024

Provisional TIMETABLE

Overall aim:

• To provide participants with knowledge, frameworks, skills and tools to strengthen programming in the health sector for adolescent health globally.

Hybrid course teaching:

- This is a hybrid course with the majority of sessions being delivered live. Pre-recorded case studies are also offered to provide an opportunity to deepen your engagement on any topics that interest you. We strongly encourage you to attend all sessions.
- Most live sessions are maximum 60 mins. We hope that by sharing these dates with you now, you will have time to apply for study leave as needed.
- Please use the same zoom link for all live sessions in this course.

Teaching Staff:

- LSHTM Course Organisers: Aoife Doyle and Nambusi Kyegombe
- Joint LSHTM-WHO Course Organising Committee: Valentina Baltag (WHO), Aoife Doyle (LSHTM), Nambusi Kyegombe (LSHTM)
- The resource persons for the short course will primarily be drawn from WHO, LSHTM, Obafemi Awolowo Univ, and Public Health Foundation of India.

All session times are indicative and subject to confirmation

Week 1

Date	Session	Duration	Time (BST)	Title
Mon	Live	1 hour	10:30-11:30	Welcome, course overview and
17 th Jun				introduction
Juli	Live	1 hour	11:30-12:30	Adolescent development
	Live	1 hour	13:00-14:00	Epidemiological overview of adolescent health
	Live	1 hour	14:00-15:00	Social determinants of adolescent health
	Live	1 hour	15:00-16:00	Introduction to case study/project task
	In-person	2 hours	18:00-20:00	Welcome reception
	Case studie	es (pre-recorded)		Epi:Menstrual health and adolescents with disabilities
				Epi: Bullying intervention in UK schools

Date	Session	Duration	Time (BST)	Title
Tues	Live	15 mins	10:45-11:00	Reflections, announcements, and day
18 th				ahead
Jun	Live	1 hour	11.00-12:00	Adolescent sexual and reproductive heath
				and well-being
	Live	1 hour	12:00-13:00	Disability in adolescence
	Live	1 hour	13:30-14:30	Adolescent mental health
		4.1	44.00.45.00	
	Live	1 hour	14:30-15:30	Social media and adolescent mental
				health
	Live	1 hour	15:30-16:30	Substance use in adolescence:
	LIVE	1 Hour	13.30-10.30	psychoactive drugs, alcohol and tobacco
				psychodolive drugs, alcohol and tobacco
	Case studie	es (pre-recor	ded)	Evidence: HIV in Asia (MSM)
		VI	,	Evidence: DREAMS in SSA
Wed	Live	15 mins	10:45-11:00	Reflections announcements, and day
19 th				ahead
Jun				
	Live	1 hour	11.00-12:00	Gender based violence in adolescence
	Live	1 hour	12:00-13:00	Adolescent physical activity & sedentary
				behaviour
	Live	1 hour	13:30-14:30	Discussion and networking
	Live	1 Hour	13.30-14.30	Discussion and networking
	Live	1 hour	14:30-15:30	Adolescent health and nutrition
		1 11001	1 1100 10100	Injuries in adolescence
				,
Thurs	Live	15 mins	10:45-11:00	Reflections, announcements, and the day
20 th				ahead
Jun	Live	1 hour	11:00-12:00	Intersectionality for inclusive adolescent
				health programming
	Live	1 hour	12:00-13:00	Sexual and gender diversity in
				adolescence
	Live	1 hour	13:30-14:30	Adolescents' rights, vulnerability, and
	LIVE	i noui	13.30-14.30	diversity
				diversity
	Live	1.5 hours	14:30-16:00	Panel discussion
		1.0.10010		Youth Engagement and Participation
	Case studie	es (pre-recor	ded)	Youth engagement: four examples of
				youth engagement in SRH research in
				SSA
				Youth engagement SRH
				Zvandiri

Date	Session	Duration	Time (BST)	Title
Fri 21 st Jun	Live	15 mins	10:45-11:00	Reflections, announcements, and day ahead
	Live	1 hour	11.00-12:00	Evidence for action: research, evaluation and programme monitoring
	Live	I hour	12:00-13:00	Programming for adolescent well-being
	Live	1 hour	13:30-14:30	Programming for adolescents in humanitarian situations
	Live	1 hour	14:30-15:30	Programming for school health to advance adolescent well-being
	Live	1 hour	15:30-16:00	Panel Discussion Priorities for responding to emerging issues in adolescent health
	Case studies (pre-recorded)			Programming: SRH in Nigeria
				Programming: NCD preventionin India and integration with RKSK

Week 2

Date	Session	Duration	Time (BST)	Title
	Live	15 mins	10:45-11:00	Reflections, accouncements and day ahead
Mon 24 th Jun	Live	1 hour	11.00-12:00	Advertising, marketing and adolescent health
	Live	1 hour	12:00-13:00	Impact of climate change
	Live	1 hour	13:30-14:30	Health and well-being in the digital age
	Live	1.5 hours	14:30-16:00	Panel Discussion Marketing and adolescent health
	Case studi	es (pre-reco	rded)	Telehealth in schools
				Digital intervention in Eastern Europe
Tues 25 th Jun	Live	4 hours	11.00-15:00	Country case studies/group work
Wed 26 th Jun	Live	4 hours	11.00-14:00	Country case studies/group work
		1.5 hours	14:30-16:00	Panel Disucssion How do we identify and respond to future harms to adolescent health?
Thurs 27 th Jun	Live	4 hours	11:00-15:00	Country case studies/group work
Fri 28 th Jun	Live	2.5 hours	10.00-12:30	Presentations from working groups and feedback from resource persons
	Live	30 mins	13:00-13:30	Synthesis of key issues from the course
	Live	1 hour	13:30-14:30	Participants' evaluation of the course
	Live	1 hour	14:30-15:30	Presentation of certificates and farewell